Det här med att blogga är inte så lätt har jag märkt. När jag startade hade jag ambitionen att skriva långa, intressanta, tankeväckande inlägg - för det är de inläggen som alltid inspirerar mig i andras bloggar - men så var det ju det här med tiden... Inte lätt att få en stund för sig själv att i lugn och ro skriva klokheter. Mest blir det kortare träningsuppdateringar från mobilen, men jag hoppas att det ska bli annorlunda framöver. Vad tycker ni förresten är roligast/intressantast/mest inspirerande att läsa om när ni går dagens bloggrunda?
Hur som helst - nu ska jag äntligen skriva det utlovade magexperimentinlägget (om någon nu fortfarande minns att jag lovat det :-))
Jag har alltså en mage som gärna blåser upp sig i tid och otid. För en tid sedan kom jag fram till att grövre fibrer är en bov, speciellt när jag äter dem tidigt på morgonen.
Jag har under ganska lång tid ätit havregrynsgröt med bär och nötter och ett par Wasa Sport med 10%-ig Västanost till frukost. Varpå min mage direkt känts uppspänd och orolig.
Jag bestämde mig för ett tag sedan att testa att äta frukost utan kolhydrater för att se hur det kändes. I samband med det fick jag också upp ögonen för periodisk fasta som verkar vara väldigt up and coming inom träningsvärlden. Först blev jag upprörd, det ska erkännas. Blir så trött på alla dessa idéer som florerar, den ena mer knasig än den andra. Sen tog nyfikenheten över och jag började läsa lite mer. Och upptäckte att vissa saker tilltalade mig, och främst det där med att kroppen inte är gjort för att äta "hela tiden". Att det är en process för kroppen att bearbeta allt vi stoppar i den och att den faktiskt kan behöva vila från den processen ibland. (Tove skriver en hel del om periodisk fasta här och missa inte Trillis experiment). Dessutom kände jag mig styrd av alla måltider som jag behövde inta under en dag enligt var-tredje-timme sättet att äta. Och jag kände också att jag nästan alltid var hungrig/sugen.
Jag insåg dock direkt att det här med att äta mellan 12 och 20 som många gör absolut inte är för mig. Jag vill för allt i världen inte skippa min frukost, dels för att den är så god och dels för att det är vid frukosten jag upplever det lättast att näringsoptimera med diverse frön, nötter, bär etc. Och det är väldigt inpräntat hos mig att frukosten är dagens viktigaste måltid.
Så jag gjorde som jag brukar göra - jag bestämde mig för att plocka russinen ur kakan och göra det till min grej. Och min grej innebär denna gång att jag äter mellan 9-18. Frukost kl 9, lunch kl 12, mellis någon gång mellan 15-16 och middag ca 17:30. Under denna period har jag hittills bara tränat tidigt på morgnen en gång och då tog jag en proteindrink före och sen åt jag frukosten efter passet. Har jag tränat på eftermiddagen har mellanmålet anpassats efter det. På kvällen tränar jag normalt sett inte, förutom en pw ibland och då har jag inte ätit något efter. (Och råkar jag dra över tiden i mitt ätfönster någon gång är inte det hela världen)
Frukosten äter jag alltså helt utan kolhydrater och med rejält med proteiner och fett. Oftast har jag ätit kesella 1% ca 125 gram blandat med ca 1,5 dl grekisk yoghurt 10% fett. Jordgubbar och ca 20 gram nötter (oftast valnötter, pecannötter och mandlar) till det. Och så 1-2 ägg eller 1 ägg och en proteindrink. Jag blir rejält mätt utan att magen känns det minsta uppspänd.
Sen äter jag inget mellanmål innan lunch utan dagens enda mellanmål blir ett rejält, bestående av havregrynsgröt med bär och massor med nötter, på eftermiddagen.
Jag har alltså gått från fem till sex mål om dagen till fyra mer rejäla mål. Och jag kan säga att skillnaden på hur magen känns är stor! Jag upplever det väldigt skönt för magen och kroppen att få en längre sammanhängande period utan att behöva bearbeta maten. Jag har inte alls lika mycket gaser. Och jag tycker det är väldigt skönt att äta fyra större mål mat per dag och bli rejält mätt varje gång. Förut har jag i ärlighetens namn inte riktigt blivit det, utan nästan på en gång börjat längta till nästa mellis. Dock är det väldigt viktigt att de fyra målen verkligen är rejäla och genomtänkta, gröten på eftermiddagen är nästan ett måste.
Sammanfattningsvis: Min kropp verkar må bra av att ha ett längre uppehåll från mat varje dygn, min mage tycker det är toppen. Jag har också märkt att den större andelen fett jag äter nu (mest i form av nötter och avocado men även den fetare yoghurten på morgonen) ger en skön känsla i kroppen. Kolhydrater i form av råris, havregryn, bulgur, potatis etc. äter jag till lunch, eftermiddagsmellis och ibland även på kvällen - beroende på vad vi äter, vad jag känner för och hur jag tränat.
Träningsresultaten kan jag inte uttala mig om än men det har gått bra på passen.
Än så länge känns detta väldigt bra. Jag har kört i ca en vecka så det är för tidigt att dra några stora slutsatser men jag kör på ett tag till och återkommer med fler utvärderingar.
Fråga gärna om ni undrar något mer.
Vet du, det här med gaser i magen har jag också upplevt har blivit bttre under min PF! Förut var jag gasig jämt, men de senaste veckorna har det knappt varit nåt!
SvaraRaderaIntressant! Men jag gillar korta träningsuppdateringar också:-) Jag har också läst en hel del om periodisk fasta och ganska ofta blir det nästan det av sig självt, men absolut inte alltid. Får se om jag "kör" lite mer planerat framöver kanske.
SvaraRaderaJag vet att jag blir uppblåst och gasig av för mycket bröd/säd och även av för mycket socker. Men det är skillnad på vilket sädesslag det är. Havre, råg och dinkel går mycket bättre än vete och så tror jag det är för många. Det var länge sen jag gick över till att bara använda dinkel hemma och pasta äter jag i princip aldrig. Det är så skönt att veta hur man ska äta för att magen ska kännas bra tycker jag. Lika hemskt var det förut när jag ofta hade ont i magen och framför allt ofta var väldigt uppsvälld och gasig. Ja, intressant ämne och jag ser framemot fler utvärderingar!
Spännande med din variant av PF, ser fram emot fortsatt uppdatering! Känns som att jag aldrig skulle överleva, jag äter mycket jämt ju. Men kanske får testa någon gång, bara för att...
SvaraRaderaAng bloggen - skriv om det du vill skriva, inte det du tror att vi vill läsa. Så tänker jag iaf. För MIG blir det en konstig press annars och jag vill att det ska vara roligt. Iofs har jag inget att "vinna" på bloggen (mer än all grym pepp från världens mest underbara läsare!). Har man ett företag som är kopplat till bloggen kanske man får tänka annorlunda. Tycker både Betty och Bodycomf klarar det finfint!
Härligt att höra att din mage mår bättre! En kost fri från gluten tror jag är det bästa valet för allas magar, dvs om man känner att man behöver mer kolhydrater kommer de lämpligast från rotfrukter, råris, quinoa, havre eller liknande. Min mage mår bättre desto striktare LCHF jag kör, och blir då aldrig svullen eller gasig. "Gravidmage" var förr standard om kvällarna och det är så skönt att slippa!
SvaraRadera